Resep dan Cara Membuat Nasi Goreng Tom Yam

Haloo kali ini kita akan membuat satu buah masakan khas indonesia yang di mix dengan rasa yang sedikit berbeda namun tetap nikmat untuk disantap, Nah masakana yang akan kita buat kali ini adalah Nasi Goreng Tom Yam.

Nah bagi bunda yang penasaran dengan resep dan cara membuat Nasi Goreng Tom Yam ini bunda dapat mengikuti langkah-langkah dibawah ini. Mari persiapkan bahan-bahan yang kita perlukan untuk membuat Nasi Goreng Tom Yam.

Bahan-Bahan: 
  • 3 cawan nasi
  • 1 butir telur 
  • 2/3 sdm Tom Yam (Che Nom guna pes Tom Yam Kung) 
  • 7-10 ekor udang, buang kulit dan bersihkan 
  • 2 ekor sotong, buang selaput kulit dan potong bulat
  • 2 batang serai, hiris nipis 
  • 3 helai daun limau purut, carik-carikkan 
  • 2 smd saus sotong atau saus ikan 
  • sayur kobis, potong kecil 
  • kentang, potong dadu kecil 
  • 2-3 helai sawi, hiris nipis 
Bahan untuk tumbuk kasar: 
  • 4 butir bawang merah 
  • 3 butir bawang putih 
  • 6 biji cili padi 
Bahan untuk hiasan tambahan: 
  • minyak goreng 
  • telur goreng
Nah dibagiain atas merupakan bahan-bahan yang kita perlukan untuk membuat nasi goreng tom yam, Selanjutnya mari kita masuk keproses pembuatan nasi goreng tom yam.

Cara membuatny nasi goreng tom yam :
  1. Pertama panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk kasar hingga kekuningan dan wangi. 
  2. Kemudian masukkan udang dan sotong, masak hingga setegah matang. Kemudian masukkan telur. Masukan juga pes tom yam, serai, daun limau purut, karot dan batang sawi (jika guna), kacau seketika di atas api perlahan. 
  3. Masukkan nasi, kacau sehingga sekata. Tuangkan sos ikan atau sos sotong, teruskan kacau sehingga nasi kering sebati. Kemudian masukkan kobis dan daun sawi. Perasakan dengan sedikit lada sulah, garam dan gula secukup rasa. 
  4. Hidangkan bersama keropok goreng dan telur goreng mata.